Δημοσιεύθηκε στην Reviews

📍Κριτική📖: «The Way of Kings» του Brandon Sanderson *by Stella*

Γεια σας γεια σας!😃
Σήμερα έρχομαι με μία κριτική που ανυπομονώ όσο τίποτε να μοιραστώ μαζί σας, παράλληλα όμως φοβάμαι πως όσα πω δεν θα είναι αρκετά για να περιγράψουν το μεγαλείο αυτού του βιβλίου, και σίγουρα θα το αδικήσουν! Δεν είναι άλλο από το The Way of Kings, το πρώτο από τα δέκα βιβλία της επικής σειράς The Stormlight Archives του μετρ του είδους της φαντασίας, Brandon Sanderson! Ήταν η πρώτη μου επαφή με βιβλίο του, και έως ότου να το ξεκινήσω, με ανησυχούσαν ιδιαιτέρως το κατά πόσο θα μπορούσα να  συνδεθώ με τους χαρακτήρες, καθώς πρόκειται για adult high fantasy βιβλίο, και το ότι ο αριθμός των σελίδων του αγγίζει τις 1000😅. Γι’ αυτό, λοιπόν, είμαι εδώ, για να απαλείψω αυτού του είδους τις ανησυχίες σας, και να σας διαβεβαιώσω πως όχι μόνο δεν έχουν βάση, αλλά το συγκεκριμένο βιβλίο θα είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία  φαντασίας που θα διαβάσετε😍!

map_roshar (1)

Υπόθεση:

Λόγω των τεράστιων διαστάσεων της ιστορίας  και του κόσμου, είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς με λίγα λόγια την υπόθεση. Γι’ αυτό το λόγο θα σας παρουσιάσω συνοπτικά αυτά που μας δίνονται στο οπισθόφυλλο (χωρίς να επιχειρήσω να μεταφράσω τα ονόματα και τους όρους που θα συναντήσουμε😜):

«Αναπολώ τις ημέρες πριν το τελευταίο Desolation.
Την εποχή πριν οι Κήρυκες μας εγκαταλείψουν και οι Ιππότες Radiant στραφούν εναντίον μας. Μια εποχή όπου υπήρχε ακόμη μαγεία στον κόσμο και τιμή στις καρδιές των ανθρώπων.
Ο κόσμος έγινε δικός μας, μα παρόλ’ αυτά τον χάσαμε. Η νίκη απεδείχθη η μεγαλύτερη δοκιμασία απ’ όλες. Ή μήπως αυτή η νίκη ήταν απατηλή?

Είναι τέσσερις αυτοί που παρακολουθούμε. Ο πρώτος είναι o θεραπευτής, εξαναγκασμένος να αφήσει το έργο του για να πολεμήσει στον πιο κτηνώδη πόλεμο της εποχής μας. Ο δεύτερος είναι ο δολοφόνος, ένας φονιάς που κλαίει όταν σκοτώνει. Η τρίτη είναι η ψεύτρα, μια νεαρή κοπέλα που φορά τον μανδύα της μαθητευόμενης πάνω από την καρδιά μιας κλέφτρας. Ο τελευταίος είναι ο πρίγκιπας, ένας πολέμαρχος του οποίου τα μάτια έχουν στραφεί προς το παρελθόν, ενώ η δίψα του για μάχη χάνεται.

Ο κόσμος μπορεί να αλλάξει. Η μαγεία των αρχαίων χρόνων να γίνει δική μας ξανά. Αυτοί οι τέσσερις άνθρωποι είναι το κλειδί.
Ένας απ’ αυτούς μπορεί να μας λυτρώσει. Και ένας απ’ αυτούς θα μας καταστρέψει.

Πείτε ξανά τους αρχαίους όρκους
«Ζωή πριν το θάνατο.

Δύναμη πριν την αδυναμία.

Ταξίδι πριν τον προορισμό.»
και επιστρέψτε στους ανθρώπους τα Shards που είχαν κάποτε. Οι Ιππότες Radiant πρέπει να εγερθούν ξανά! «

▪ Κόσμος & μαγεία:

Ο Sanderson δεν καταφέρνει μόνο να δημιουργήσει έναν άρτια δομημένο κόσμο με καταπληκτικό και πολύ οργανωμένο σύστημα μαγείας, αλλά μας τον παρουσιάζει τόσο αβίαστα, με μικρές λεπτομέρειες διασκορπισμένες εδώ κι εκεί, ώστε μπαίνουμε στο κλίμα του και τον κατανοούμε, χωρίς να το παίρνουμε είδηση! Δεν υπάρχουν δηλαδή (όπως συμβαίνει σε πολλά βιβλία φαντασίας δυστυχώς) σελίδες με «ξερή» απαρίθμηση του τρόπου λειτουργίας του συστήματος μαγείας, θρησκείας, κυβέρνησης και των παραδόσεων, τα οποία πολλές φορές χρειάζεται να τα διαβάζεις και να τα ξαναδιαβάζεις για να τα συγκρατήσεις. Τα μαθαίνουμε όλα σταδιακά, και παρόλο που επικεντρωνόμαστε κυρίως στα ανατολικά του χάρτη, τα ιντερλούδια που υπήρχαν ενδιάμεσα στα 5 μέρη του βιβλίου, μας έδιναν μικρές σταγόνες πληροφοριών για διάφορα άλλα μέρη της Roshar! Μπορώ να πω, βέβαια, πως αυτό ήταν εξαιρετικά οδυνηρό, καθώς από τη μία εκτίναζε το ενδιαφέρον μας στα ύψη, και από την άλλη μας σταματούσε απότομα, ξαναγυρίζοντάς μας στη βασική ιστορία😅.

Όσον αφορά τώρα τη μαγεία δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες, πέρα από τα βασικά τα οποία μας δίνονται ήδη από την αρχή. Ο βασικός πυρήνας είναι το Stormlight, το οποίο συγκεντρώνεται κυρίως σε πετράδια από τα οποία μπορείς να το απορροφήσεις, αποκτώντας έτσι μία μεγάλη γκάμα δυνάμεων, είτε να χρησιμοποιήσεις τα ίδια τα πετράδια σε συσκευές, με την  κάθε μία να παράγει και διαφορετικό αποτέλεσμα. Η πιο σημαντική περίπτωση είναι αυτή των Soulcasters, τα οποία ανάλογα με το είδος του πετραδιού, μετατρέπουν οποιοδήποτε υλικό σε κάτι άλλο (στο τέλος του βιβλίου μάλιστα υπάρχει αναλυτικός πίνακας πάνω σ’ αυτό)! Πρωτεύοντα ρόλο παίζουν επίσης και τα spren, που είναι κάτι σαν πνεύματα με τη μορφή διάφανων μικρών κορδελών (ναι, δεν μπορούσα να βρω καλύτερο τρόπο να τα περιγράψω😝) τα οποία υπάρχουν παντού και έλκονται από το οτιδήποτε. Έτσι κάνουμε λόγο πχ για firespen, creationspren ή painspren, τα οποία προσελκύει η φωτιά, η δημιουργικότητα και ο πόνος αντίστοιχα! Μεγάλο μυστήριο τα spren οπότε εδώ σταματώ😏. Κι έπειτα, έχουμε τα Shardblades (σπαθιά) και τα Shardplates (πανοπλίες)! Σπάνια κειμήλια των χαμένων Radiant που δίνουν απίστευτη μυϊκή δύναμη και προστασία σε όποιον τα κατέχει, και των οποίων η διεκδίκηση οδηγούσε συχνά πολλά κράτη σε πόλεμο, καθώς η κατοχή ενός και μόνο Shardblade ή Shardplate μπορούσε να καθορίσει την έκβαση ολόκληρης μάχης.

I will protect those who cannot protect themselves.

 

Χαρακτήρες:

Πάμε τώρα να σας συστήσω τους πρωταγωνιστές μας😁!

Kaladin:

stormblessed

Και τι δεν πέρασε αυτό το παιδί😅. Άσπρη μέρα δεν είδε! Πόσες γέφυρες κουβάλησε, ούτε κι αυτός ξέρει… Εγώ πάντως σύντομα έχασα το μέτρημα😛.

Ο Kaladin είναι ο θεραπευτής που ωστόσο οι συγκυρίες τον οδήγησαν στο να γίνει ένας από τους καλύτερους πολεμιστές… και στη συνέχεια να πουληθεί ως δούλος. Η ιστορία του καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, με σκηνές του παρόντος να εναλλάσσονται με flashbacks που ρίχνουν φως στο πώς έφτασε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

 

Szeth:

1ffef53e78aabdae039fecaa5c440850

Ο δολοφόνος που είναι εξαναγκασμένος να εκτελεί τις σφαγές που του αναθέτουν οι αφέντες του. Ο χαρακτήρας που μας δίνει το εισιτήριο για την είσοδό μας στο κόσμο της Roshar, ο χαρακτήρας στον οποίο ανήκει η σκηνή του προλόγου που μας κάνει να μένουμε με το στόμα ανοιχτό!👏 Χωρίς υπερβολή, οι σκηνές μάχης του ήταν ό,τι πιο ευφάνταστο έχω διαβάσει! Σκηνές που δεν περιλάμβαναν μόνο Shardblade, αλλά και αλλαγές στους νόμους της βαρύτητας😍!

Δυστυχώς, ήταν ο πρωταγωνιστής τον οποίο είδαμε ελάχιστες φορές(😭), αλλά τουλάχιστον κάθε του εμφάνιση ήταν μοναδική! Ελπίζω στο επόμενο βιβλίο να μάθουμε έστω κάτι για το παρελθόν του, γιατί αν πω πως σ’ αυτό μάθαμε έστω και ένα προσωπικό του στοιχείο… θα είναι ψέμα😅.

 

Shallan:

dhxwyz2ueaaihnc

Oh mon dieu🤩! Ποιος θα μου το’ λεγε πως η ιστορία της μαζεμένης αλλά πανέξυπνης Shallan θα ήταν ίσως η αγαπημένη μου! Από την αρχή μας ιντριγκάρει η αποστολή που έχει αναλάβει για να σώσει την οικογένειά της, να γίνει δηλαδή μαθητευόμενη της γνωστής αιρετικής Jasnah Kholin, που αποτελεί σημαντική πολιτική φιγούρα και ιστορικό, μόνο και μόνο για να κλέψει το Soulcaster που έχει στην κατοχή της. Ωστόσο η κλιμάκωση ήταν τόσο απότομη και αναπάντεχη, που απλά (χωρίς καμία ντροπή😝) προσπέρασα 300 ολόκληρες σελίδες για να βρω το επόμενο κεφάλαιό της, γιατί δεν γινόταν να μην μάθω τη συνέχεια!!!😵😇 Αυτό και μόνο νομίζω λέει πολλά😄.

 

Dalinar & Adolin:

dalinar_kholin

Και τέλος, έχουμε τον Dalinar, τον πολέμαρχο, θείο του βασιλιά της Alethkar, που έχει αρχίσει να βλέπει οράματα και προσπαθεί με κάθε κόστος να ενώσει το έθνος του! Εάν μπορούμε να πούμε πως υπάρχει και ένα μικρό ερωτικό στοιχείο στο βιβλίο, αυτό ανήκει φυσικά στη δική του ιστορία, και είναι ό,τι πιο cute έχω συναντήσει😁. Συχνά η οπτική του εναλλασσόταν με αυτήν του γιου του, Adolin, που κατέχει επάξια τον τίτλο του playboy της σειράς😂.

Για να πω την αλήθεια, τα δικά τους κεφάλαια ήταν εκείνα που με έκαναν να κολλήσω, μιας και το δικό τους σκηνικό προσομοίαζε περισσότερο στο σκοτεινό μεσαιωνικό και γεμάτο ίντριγκες υπόβαθρο που έχω συνηθίσει και σε άλλες σειρές, όπως το Game of Thrones.

Honorable mention:  Δεν θα μπορούσα να παραλείψω τον Wit, ο οποίος μπορεί να μην ήταν ένας από τους βασικούς χαρακτήρες (μέχρι στιγμής, υποπτεύομαι😜) αλλά μας χάρισε ίσως τις πιο αστείες σκηνές και τις πιο «εξυπνακίστικες» ατάκες που έχω διαβάσει😂. Ενώ, όσο η ιστορία προχωρούσε, τόσο πιο σουρεαλιστικές γινόταν οι σκηνές του!

 

What is it we value?

Innovation. Originality. Novelty. But most importantly… timeliness. I fear you may be too late, my confused, unfortunate friend.

LINE-Divider-single-diamond-in-cnter-300x300

Εν συντομία, το The Way of Kings είναι η νέα μου εμμονή😍! Το προτείνω σε όλους, όχι μόνο στους λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας! Ένα βιβλίο γεμάτο ιστορία αιώνων, μαγεία, δράση και twists που δεν θα δεις  μέχρι και την τελευταία στιγμή, θα σας κάνει από τις πρώτες κιόλας σελίδες να βγάλετε τις πιο τρελές θεωρίες (τουλάχιστον εγώ αυτό έκανα… ευτυχώς το διάβασα στο πλαίσιο συνανάγνωσης και είχα κάποιον να τις μοιραστώ😄)! Και αν σας φοβίζει ο αριθμός των σελίδων, έχω να σας πω πως σαν φτάσετε στο τέλος… οι 1000 σελίδες δεν θα σας είναι αρκετές!

Ελπίζω να σας έπεισα να το ξεκινήσετε😅. Αν το έχετε διαβάσει θα χαρώ να ακούσω και τη δική σας άποψη στα σχόλια! Εάν όχι, είμαι στη διάθεσή σας για τυχόν απορίες😁!

Μέχρι το επόμενο άρθρο, σας χαιρετώ!😃

~Στέλλα💞

shadesmar.jpg.582bab91edd5424db6925736532e041e

Υ.Γ. Νομίσατε πως ένας χάρτης θα ήταν αρκετός?😏😉

Advertisements

Συντάκτης:

Hellooo! Είμαστε η Στέλλα και η Ιωάννα, σπουδάζουμε Νομική, και δημιουργήσαμε το blog μας για να μοιραστούμε με όλους εσάς τις απόψεις μας πάνω στα βιβλία που διαβάζουμε (ή μάλλον για να έχουμε μία δικαιολογία να λέμε, όταν δε διαβάζουμε τα βιβλία της σχολής😅). Ελπίζουμε να σας αρέσει❤

7 σκέψεις σχετικά με το “📍Κριτική📖: «The Way of Kings» του Brandon Sanderson *by Stella*

    1. Σ’ ευχαριστώ πάρα πολύ Κυριακήηη😁😘😘 Κι εμένα το πλάνο μου αυτό ήταν, αλλά μου έκανε το κλικ το the way of kings τελικά😅 Οπότε και με αυτό να ξεκινήσεις… σίγουρα δεν θα το μετανιώσεις!!! Το mistborn θα το ξεκινήσω τον άλλο μήνα σίγουρα!😁

      Αρέσει σε 1 άτομο

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s